AMSTERDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een geheim agent die nauw betrokken was bij het onderzoek naar topcrimineel Mink K. ontslagen. De topmedewerker heeft de dienst in moeten verlaten wegens een ernstige 'aantasting van de integriteit', schrijft De Telegraaf vrijdag.

De onthulling komt van twee AIVD-medewerkers tijdens een zwaar bewaakt getuigenverhoor in de bunker van justitie in het Amsterdamse Osdorp. De ontslagen agent zou een sleutelrol hebben gespeeld in het onderzoek naar Mink K. Het ontslag zou in 2001hebben plaatsgevonden.

De krant meldde eerder dit jaar dat staatsgeheime dossiers over K. in handen waren gevallen van criminelen. Voormalig AIVD-agent Paul H. werd in dit verband opgepakt. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het lek.

De advocaten Bas Martens en Jan Kabalt bevestigden het verhaal donderdagavond. Beiden waren aanwezig bij de verhoren van AIVD-getuigen. "Het lek bij de AIVD is nu eindelijk gevonden", zegt Martens, die Paul H. verdedigt.