HILVERSUM - Een adviseur van de Turkse minister van Religieuze Zaken en Turken in het buitenland zou Nederlandse Turken per e-mail hebben opgeroepen om bij de laatste verkiezingen op D66-politica Fatma Koser Kaya te stemmen. Dat meldde het televisieprogramma Nova donderdag.

D66-leider Alexander Pechtold zegt de kwestie erg vervelendte vinden. Hij wil dat minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken de zaak onderzoekt. Pechtold vindt dat "toekomstige EU-partners" niet elkaars verkiezingen mogen beïnvloeden.

VVD-buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen wil dat Bot de Turkse ambassadeur op het matje roept.

'Armeense kwestie'

De van oorsprong Turkse Koser Kaya kwam na de verkiezingen dankzij een groot aantal voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Zij sprak zich niet uit over de 'Armeense kwestie', omdat haar partij Turkse kandidaten niet daarover ondervroeg.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kwestie in Ankara aangekaart. De Turkse minister van Staat Mehmet Aydin zegt echter niets te weten van de e-mail en keurt die ook ten strengste af.

Vrienden

"Wij mengen ons niet in de binnenlandse politiek van onze vrienden", stelt hij in een reactie. Hij kan zich nauwelijks voorstellen dat het gebeurd is. Mocht dat wel zo zijn dan "moet er sprake zijn van ernstig misbruik".

Nova belde in de uitzending met de Turkse ambtenaar die de e-mail verzonden zou hebben. Deze ontkende de mail verzonden te hebben en zei dat meer mensen toegang hadden tot zijn e-mail.

Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de kwestie nog verder. Zo is volgens een woordvoerder van minister Bot ook niet duidelijk of de gewraakte mail verzonden is met medeweten van de minister van Religieuze Zaken.