DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos is 'vastberaden' om een coalitie van CDA, PvdA en SP tot stand te brengen. Hij zal alles uit de kast halen om dat doel te bereiken. Bos zei dat donderdag voor het begin van zijn gesprek met CDA-leider Jan Peter Balkenende onder leiding van informateur Rein Jan Hoekstra.

Bos noemde de door hem gewenste coalitie die tussen de grootste partij, de grootste winnaar bij de verkiezingen en de grootste progressieve partij van Nederland. Over andere coalities wil hij niet praten.

Bos zei na afloop van het gesprek met Balkenende opnieuw dat hij zo snel mogelijk met Balkenende en Marijnissen om tafel wil om te gaan onderhandelen. "Ik ben van plan noch Balkenende noch Marijnissen los te laten."

Vertrouwen

Balkenende heeft donderdagvond "een heel goed gesprek" gehad met Bos onder leiding van informateur Hoekstra. Daarbij bleek dat er voldoende vertrouwen is om verder te praten.

Of de SP ook bij die verdere gesprekken betrokken wordt, wilde Balkenende niet zeggen. Daarover moet volgens hem de informateur de knoop doorhakken. Balkenende onderstreepte wel dat zijn gesprek met Bos stukken makkelijker verliep dan dat met SP-leider Jan Marijnissen woensdagvond. Daarin was sprake van grote onderlinge verschillen.

Bos heeft na het gesprek Balkenende de indruk dat de verschillen tussen PvdA en CDA groot zijn, maar hij denkt dat die 'overbrugbaar' zijn.

CDA-bronnen lieten de afgelopen dagen doorschemeren dat de christendemocraten het liefst zo snel mogelijk af willen van de verkennende besprekingen met de SP. Het CDA ruilt de SP liever in voor de ChristenUnie als derde partner. CDA en PvdA hebben samen geen Kamermeerderheid.

Realiteit

Maar Bos verklaarde donderdag dat het CDA de "politieke realiteit" onder ogen moet zien. De SP is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen en hoort dus in het kabinet, vindt Bos.

Ook SP-leider Jan Marijnissen denkt dat het CDA de verkiezingsuitslag nog niet goed heeft verwerkt. De partij heeft volgens hem "moeite met het doen van concessies en de mate waarin".

Bos had donderdagochtend een gesprek met Marijnissen. Volgens de SP-leider bleek daarin dat de inhoudelijke verschillen tussen deze twee partijen veel minder groot zijn dan die tussen SP en CDA. Bos toonde zich teleurgesteld dat CDA en SP vooral de onderlinge verschillen benadrukken. "Die kennen we op basis van de verkiezingprogramma's wel." Bos riep de twee partijen op er alles aan te doen om de verschillen te overbruggen. "Bij de PvdA is die bereidheid er."

Bos snapt wel dat Balkenende moeite heeft met een linkse meerderheid in een CDA-PvdA-SP-kabinet. "Maar die getalsverhoudingen zijn er ook in de Tweede Kamer."

Informateur Hoekstra gaat zich nu beraden over de woensdag en donderdag gevoerde gesprekken. Het is nog onduidelijk hoe zijn verkenning verdergaat.