CARACAS - De stakende arbeiders in de olie-industrie in Venezuela zullen een bevel van president Hugo Chávez om weer aan de slag te gaan negeren en gaan door met hun actie. De stakingen in het land gaan hun vierde week in. Dat heeft een woordvoerder van de oppositie zondag gezegd.

Chávez had de politie eerder opdracht gegeven iedereen te arresteren die het noodzakelijke 'opstarten' van de cruciale olie-industrie en andere sectoren nog verder tegenwerkt.

Maar volgens de oppositie wordt het bevel genegeerd. "Ze zullen zes miljoen Venezolanen in de cel moeten stoppen, omdat we bereid zijn de gevangenis in te gaan", aldus stakingsleider William Davila. Chávez zei eerder dat iedereen die niet aan werk gaat, wordt ontslagen.

Chávez wordt al drie weken geconfronteerd met massale stakingen in onder meer de olie-industrie en bij publieke diensten. Een omvangrijke oppositie eist het vertrek van de populistische president.

Het hooggerechtshof bepaalde afgelopen week al dat de stakende arbeiders in de oliesector weer aan het werk moeten, maar aan dat gebod is maar mondjesmaat gehoor gegeven. Chávez schakelde al enige tijd geleden het leger in om onder meer tankers waarop werd gestaakt, te dwingen weer olie aan- en af te voeren.

De twee belangrijkste oppositieleiders in Venezuela zijn zaterdagavond aan arrestatie ontsnapt. Het tweetal wist te ontkomen nadat zij informatie had ontvangen dat de politieke politie (Disip) op het punt stond om hen op te pakken. Die had het hotel waar zij verbleven al omsingeld.

Carlos Fernandez, Carlos Ortega en andere leden van de oppositie verlieten het hotel in het oosten van de hoofdstad Caracas via een achterdeur. Kort daarvoor hadden Ortega en Fernandez de media geïnformeerd over de al twintig dagen durende staking om president Chávez weg te krijgen. De toestand in het land wordt steeds kritieker.

De minister van Defensie José Luis Prieto gaf eerder op de dag aan dat het leger een definitief einde zou gaan maken aan de staking in de cruciale oliesector. Commando's van de marine gingen ook aan boord van drie olietankers waarvan de bemanning aan de staking meedeed.