DEN HAAG - Karla Peijs wordt de nieuwe commissaris van de Koningin in Zeeland. Dat hebben ingewijden donderdag gezegd. Peijs is nu demissionair CDA-minister van Verkeer en Waterstaat.

In augustus liet Peijs (1944) al weten niet meer beschikbaar te zijn voor kabinet en Tweede Kamer. Wel gaf de voormalige zakenvrouw daarbij aan dat ze best wel lid van de Eerste Kamer wilde worden.

Peijs werd in mei 2003 benoemd tot minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Balkenende II. Daarvoor was ze onder meer lid van het Europees Parlement en lid van de Provinciale Staten van Utrecht voor het CDA. De benoeming van Peijs wordt vrijdag officieel bekendgemaakt.

Speculaties

Peijs werd al enige tijd genoemd als kanshebber. De speculaties over haar kandidatuur werden groter nadat ze in de afgelopen maanden 145 miljoen euro had vrijgemaakt voor grote en soms lang gewenste projecten in de provincie. Zij bezit ook een tweede woning in het Noord-Bevelandse Kortgene en is getrouwd met Rinus Platschorre, een Zeeuw.

De regering moet de voordracht nog wel goedkeuren. Ze volgt dan Wim van Gelder op, die op 1 februari met pensioen gaat.

'Liever een jong iemand'

De meeste fractievoorzitters in Zeeland willen nog niet reageren, omdat zij in de vertrouwenscommissie zitten. Alleen SP en D66 zitten daar niet in. Gertjan Bouterse van de SP is gereserveerd over de voordracht. "We hebben altijd geopteerd voor een vrouw, maar dat is het enige positieve. Ik had liever een jong iemand gehad. Wij hebben het idee dat dit is geregeld in Den Haag en ook dat vinden wij niet goed."

De SP hoopt dat Peijs een hoop zaken ter hand zal nemen. Jikkie van der Giessen van D66 was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.