ROTTERDAM - De voormalige top van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland heeft miljoenen euro's drugsgeld witgewassen. De rechtbank in Rotterdam heeft voormalig bestuursvoorzitter Cees van D. donderdag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Zijn financiële rechterhand Paul G. moet drie jaar de cel in. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk.

Het vonnis voor Van D. is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Als topman van een nationale luchtvaartmaatschappij bekleedde hij namelijk een belangrijke maatschappelijke positie, verklaarde de rechter. De officier van justitie had een celstraf van een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het vonnis voor zijn vroegere collega Paul G. is wel conform de eis.

Geld

De rechtbank velde een hard oordeel over Van D. Nadat hij in 2001 als topman aantrad van het noodlijdende Air Holland, werd al snel duidelijk dat er miljoenen guldens extra nodig waren om het bedrijf in de lucht te houden. "In zijn zucht naar het aantrekken van geld heeft hij zijn toevlucht genomen tot miljoenen guldens crimineel geld", verklaarde de rechter.

Van D. wist dat de investeringen in zijn luchtvaartmaatschappij een dubieuze herkomst hadden, maar stelde daar geen vragen over.

Mislukken

De oud-bestuursvoorzitter had een sterk eigen belang, vervolgde de rechter. Een groot deel van zijn eigen vermogen had hij in Air Holland gestopt. "Bij mislukken van het avontuur zou hij zijn geld kwijt zijn geweest", aldus de rechter.

Paul G. speelde een belangrijke rol in een criminele organisatie. Hij was het financiële brein. G. bracht miljoenen guldens in sporttassen naar Londen en Luxemburg. In totaal heeft hij 60 miljoen gulden voor de criminele organisatie vervoerd.

Schakel

In deze steden werd het geld overhandigd aan tussenpersonen, bijvoorbeeld in de parkeergarage van hotel Royal in Luxemburg. Deze stromannen zorgden ervoor dat het giraal werd gemaakt. Vervolgens werd het geld in onder meer Air Holland geinvesteerd. "Hij was een sterke schakel tussen de boven- en onderwereld."

Teleurgesteld

De voormalig topmannen van de failliete Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air Holland zijn teleurgesteld over hun veroordeling. "Ik kan me helemaal niet herkennen in het beeld dat de rechtbank heeft geschetst", was het enige dat Cees van D. na afloop wilde zeggen. Zijn vroegere rechterhand Paul G. liet weten dat hij donderdagmiddag nog hoger beroep tegen zijn veroordeling zou aantekenen.

"Verrassend", zo typeerde G. direct na de uitspraak van het vonnis dat over hem was geveld. "Ik ben er namelijk nog steeds van overtuigd dat ik geen strafbare feiten heb gepleegd. Ik weet voor mezelf dat ik het niet heb gedaan. Er is nooit sprake van opzet geweest."

Verbaasd

G. is erg verbaasd over de constatering dat de rechtbank hem kwalijk neemt dat hij zelf geen duidelijkheid over de herkomst van het geld heeft gegeven, dat zou zijn witgewassen.

"We hebben bij onze verdediging juist wel proberen aan te geven dat er geen aanwijzingen waren dat het om crimineel geld ging. Ook hebben we wel degelijk aangegeven waar het geld volgens ons vandaan kwam."

Voor G. is het aanvechten van zijn veroordeling tot drie jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, dan ook vanzelfsprekend: "Nogmaals, ik weet dat ik het niet heb gedaan. Ik ben niet schuldig."

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) is content met de uitspraak. Officier van justitie Hans Mos: "Op het eerste oog zijn we zeer tevreden. De rechtbank heeft geoordeeld dat er in deze zaak sprake was van grootschalige witwaspraktijken. Ook constateerde de rechtbank een grote verwevenheid tussen de boven- en onderwereld in deze kwestie."