DEN HAAG - Het duurt nog minimaal twee tot drie maanden voordat de eerste goederentreinen over de Betuwelijn kunnen rijden.

Minister Karla Peijs van Verkeer stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer met de mededeling dat de geplande datum van 2 januari om technische redenen onhaalbaar is. Ze wil over de ontstane situatie een vertrouwelijk overleg met de Kamer.

Spoorbeheerder ProRail meldde op 30 november aan Peijs dat het onmogelijk is om de tunneltechnische installaties (TTI) op tijd te leveren. Een vertraging van in elk geval zes tot acht weken, vanaf 2 januari gerekend, is onvermijdelijk, aldus ProRail.

De vertraging komt de minister slecht uit. SP en PvdA dreigen Peijs met een spoeddebat over de problemen met de exploitatie van de lijn. ProRail en vervoerders hebben namelijk nog steeds geen akkoord over de tarieven.

Domper

"Een enorme domper'', vindt Sharon Dijksma (PvdA). Net als haar collega Arda Gerkens (SP) wil ze zo snel mogelijk van Peijs horen wat er aan de hand is. "Ik wil eerst weten waar de schoen wringt voordat ik weet of ik er politieke consequenties aan moet verbinden'', aldus Gerkens.

Volgens Wijnand Duyvendak (GroenLinks) wordt het verhaal van de Betuwelijn een complete blamage. "Er moet jaarlijks geld bij, hij is niet af en er zijn geen vervoerders. Hier moet de minister opheldering over geven en niet alleen vertrouwelijk, want het gaat om meer dan contracten met vervoerders.''