MAASTRICHT/UTRECHT - Justitie heeft een nieuwe, driedimensionale reconstructie laten maken van het hoofd van het meisje dat in oktober werd opgegraven uit een graf in Maarn. Tot voor kort werd aangenomen dat de in 1975 verdwenen Monique Jacobse in het graf lag. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij het niet is en dat zij waarschijnlijk nog leeft.

De reconstructie zal vrijdagavond worden getoond in het TROS-programma Vermist, meldde de omroep donderdag. Eerder werden het 'meisje van Nulde' en het 'Maasmeisje' op dezelfde wijze geïdentificeerd. De TROS spreekt in dit geval over het 'Heulmeisje' naar de naam van de parkeerplaats in Maarsbergen waar het kind in 1976 vermoord werd gevonden. Experts schatten haar leeftijd tussen 15 en 18 jaar.

DNA-onderzoek

In de loop van dit jaar werd duidelijk dat Monique Jacobse niet in het graf lag. Familie van haar in Nederland kreeg vanuit Noord-Amerika een e-mail van iemand die zei Monique Jacobse te zijn. Na een ontmoeting was de familie overtuigd. De vrouw weigerde echter mee te werken aan een DNA-onderzoek.

Desondanks staat volgens justitie vast dat het lichaam uit het graf niet hoort bij de naam op de zerk. Persofficier W. Smits van justitie in Limburg legde donderdag uit dat verwanten van de vrouw genetische materiaal hebben afgestaan.

Het graf werd geopend op verzoek van justitie in Limburg. Daar bestaat het vermoeden dat de inmiddels 46-jarige Heerlenaar P.C. iets met de moord te maken heeft. Hij zat ten tijde van de verdwijning op een internaat in de buurt van de vindplek van het meisje.

"We weten nu niet wie het is'', bevestigde Smits donderdag. Hij noemde het onvoorstelbaar maar sluit niet uit dat het gaat om een nog onbekend meisje dat nooit als vermist is opgegeven. Beelden van de reconstructie worden vrijdag verspreid. Justitie hoopt dat mensen haar herkennen.

Prostituees

C. staat maandag voor de rechtbank in Maastricht voor een poging tot moord en de verkrachting van een prostituee in 1992 in Valkenburg. Justitie heeft hem ook in verband gebracht met vijf onopgeloste moorden op verslaafde prostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2003. Het onderzoek daarnaar is nog bezig.

De advocaat van C., Arthur Vonken, was donderdagmiddag nog niet op de hoogte van de ontwikkelingen.