NEW YORK - De Verenigde Naties bereiden zich erop voor dat een eventuele oorlog met Irak een stroom van 900.000 vluchtelingen op gang kan brengen. Daarnaast zou de complete olieproductie van het land stil komen te liggen en de elektriciteitsvoorziening in het land 'ernstig achteruitgaan'. Dat meldt de Britse krant The Times maandag uit interne VN-rapporten.

De rapporten voorspellen dat de zwaarste gevechten zullen plaatsvinden in het centrale gebied rondom Bagdad en dat het Koerdische gebied in het noorden van Irak goeddeels buiten schot blijft. Het zou zeker een maand duren voordat het zuidelijk deel van Irak toegankelijk is voor humanitaire hulporganisaties van de VN.

Hoewel de VN nog altijd de hoop uitspreken dat een oorlog met Irak kan worden voorkomen, brengen de hulporganisaties hun noodvoorzieningen en evacuatieplannen in gereedheid voor de honderden internationale medewerkers die zich nu in Irak bevinden.

Geheim

Volgens The Times probeert secretaris-generaal Kofi Annan de voorbereidingen van de VN geheim te houden, uit angst dat Irak eruit opmaakt dat de wapeninspecties zinloos zijn en een aanval op het land onontkoombaar is. De VN zouden een beroep hebben gedaan op tien landen, waaronder Groot-Brittannië, om 37 miljoen euro te geven om de voorbereidingen te bekostigen.

Het Wereldvoedselprogramma brengt voedsel bij elkaar om 900.000 mensen gedurende een maand te eten te geven. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Ruud Lubbers, heeft voorzieningen klaarliggen voor 250.000 mensen en kan binnen drie dagen met zijn medewerkers in actie komen.

Tenten en dekens

Hij zou echter tenten en dekens hebben voor maximaal 100.000 mensen. Het zou twaalf weken en 60 miljoen euro kosten om genoeg voorzieningen bij elkaar te krijgen. Unicef is begonnen voorraden naar Irak en vier omliggende landen te brengen. Daarmee kunnen 550.000 mensen in Irak zelf worden geholpen en nog eens 160.000 mensen die naar de buurlanden vluchten.