DEN HAAG - De PvdA wil dat CDA-leider Jan Peter Balkenende en SP-voorman Jan Marijnissen de politieke bereidheid tonen om te praten over de vorming van een kabinet van CDA, PvdA en SP.

PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos zei dat donderdag na afloop van een gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra en SP-leider Marijnissen.

Hij zei verbaasd te zijn en vond het teleurstellend dat Balkenende en Marijnissen woensdagavond na hun tweegesprek alleen de onderlinge inhoudelijke verschillen benadrukten. "Die verschillen kennen we op basis van de verkiezingsprogramma's wel. Het gaat er nu om dat je politiek bereid bent over je eigen schaduw heen te stappen", zei Bos.

Vertaling

Hij wil vasthouden aan de verdere gesprekken tussen CDA, PvdA en SP. De vorming van dat kabinet is volgens Bos de beste vertaling van de verkiezingsuitslag. De PvdA-leider ziet wel dat Balkenende aanhikt tegen een linkse meerderheid in zo'n kabinet. "Maar die getalsverhoudingen zijn er ook in de Tweede Kamer." Hij vindt dat de drie partijen er alles aan moeten doen om eruit te komen. "Bij de PvdA is die bereidheid er."

Onderhandelen

Het is volgens Bos "niet aan de orde" dat CDA en PvdA zonder de SP verder zouden gaan. Het liefst gaat hij snel met Balkenende en Marijnissen om tafel om te gaan onderhandelen. Donderdagavond voeren Bos en Balkenende hun eerste verkennende tweegesprek bij informateur Hoekstra.