HILVERSUM - De vijftienjarige Almelose scholiere Charity is de winnaar van KRO's Heldenverkiezing, die zondagavond rechtstreeks op televisie was te volgen. Zij is de 'Held van 2002'. Dat heeft een woordvoerster van de omroepvereniging zondagavond laten weten. De televisiekijkers kozen Charity uit vijf kandidaten.

Het (toen ook 15-jarige) meisje schoot op zondag 13 januari 's avonds conducteurs te hulp, die op het station van Apeldoorn door vijf jongens werden mishandeld. Het ging om jongens van vijftien en zestien jaar uit Voorst. Ze vielen in de trein van Amersfoort naar Apeldoorn onder meer reizigers lastig.

De conducteurs spraken hen daarover aan op het station van Apeldoorn. Daarop volgde een vechtpartij, waarbij de jongens de conducteurs tegen de grond sloegen. Charity sprong ertussen en probeerde de partijen uit elkaar te krijgen.

50 procent

Charity kreeg bijna de helft (12.237) van de 25.982 via telefoon, internet of sms uitgebrachte stemmen in de heldenverkiezing. Op de tweede plaats eindigden opa en oma Van de Poel uit Rotterdam en Saïda el Hantali uit Amsterdam belandde op de derde plaats.

Bij de zeer bekende 'wereldburgers', de iconen, kozen de meeste mensen voor Mandela. Martin Luther King eindigde als tweede, Mahatma Ghandi als derde. Deze verkiezing kwam tot stand via een onderzoek door Intomart onder de Nederlandse bevolking.