HELSINKI - Turkije is bereid om een haven en een luchthaven open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. Dat heeft woordvoerder Mikko Norros van EU-voorzitter Finland donderdag gezegd. Volgens Norros heeft Ankara daarover woensdag al een bericht gestuurd naar het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk video

Turkije weigerde eerder Cypriotisch verkeer toe te laten, waardoor de onderhandelingen met de EU over mogelijke toetreding ernstig werden belemmerd.

De Turkse concessie zou een doorbraak in de besprekingen met de EU kunnen betekenen. De Europese Commissie adviseerde eerder de toetredingsgesprekken gedeeltelijke op te schorten, voornamelijk omdat Ankara weigerde aan de eis over het toelaten van het Cypriotische verkeer te voldoen. Verscheidene landen wilden Turkije zwaarder straffen voor het niet nakomen van de verplichtingen.

Herzien

De minister van Buitenlandse Zaken van de EU moeten op 11 december een knoop doorhakken over Turkije. De Finse televisie meldde donderdag dat EU-diplomaten zeiden dat de Unie nu bereid was om de opschorting van de gesprekken te herzien.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag overigens weten "nog niets met de media te willen delen".