SEOUL - Noord-Korea is begonnen met het verwijderen van toezichtcamera's en verzegelingen van de Verenigde Naties uit een kernreactor. Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KNCA bevestigde dat zondag. De verdenking bestaat dat de installatie deel uitmaakt van het nucleair wapenprogramma van de stalinistische staat.

De aankondiging van Pyongyang volgt een dag na een melding van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen dat Noord-Korea de toezichtapparatuur van de VN-organisatie onklaar heeft gemaakt. Het gaat om de Yongbyon-reactor die in 1994 werd gesloten. Volgens de VN werd hier plutonium gemaakt dat geschikt is voor kernwapens.

Yongbyon ging dicht na een akkoord met de Verenigde Staten waarin Noord-Korea zich verplichtte zijn kernprogramma te bevriezen. In ruil daarvoor zou een westers consortium twee reactoren bouwen die ongeschikt zijn voor militaire doeleinden en zouden de VS het land 500.000 ton olie per jaar leveren.

Olieleverantie

Afgelopen maand stopten de VS met de olieleverantie in reactie op de bekentenis van Pyongyang dat het in het geheim zijn kernprogramma heeft voortgezet. Volgens Noord-Korea is het land door het stoppen van de olieleveranties nu genoodzaakt de kernreactor weer op te starten om energie te produceren.

In een brief aan het Noord-Koreaanse ministerie van Kernenergie had IAEA-directeur Mohammed el-Baradei het land opgeroepen zich aan zijn verplichtingen te houden en niets te doen wat de controle van de IAEA op de reactor Yongbyong in de weg staat. In een verklaring die het IAEA zaterdag in Wenen heeft uitgegeven, uit El-Baradei zijn 'diepe teleurstelling' over het Noord-Koreaanse besluit.

'Nieuwe ongerustheid'

De Verenigde Staten hebben de maatregelen van Noord-Korea tegen het VN-toezicht op hun kernreactoren zondag veroordeeld. Het besluit 'roept nieuwe ongerustheid op' over het beleid van Noord-Korea, verklaarde woordvoerder Louis Fintor van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We dringen er bij de Democratische Volksrepubliek Korea op aan de stilgelegde kerninstallaties niet te herstarten", aldus Fintor.

Eerder op de dag had Japan gezegd de beslissing van Pyongyang te betreuren en de Noord-Koreaanse regering opgeroepen "al zijn nucleaire programma's te bevriezen en een positieve houding te kiezen voor een vreedzame oplossing van de kwestie".