WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush zal mogelijk nog voor het einde van het jaar een nieuwe strategie voor Irak presenteren. Dat heeft zijn woorvoerder Tony Snow woensdagavond gezegd in het CNN-programma Larry King Live.

Volgens Snow wil Bush de aanbevelingen van het woensdag gepubliceerde rapport van de Irak Studie Groep vergelijken met twee nog lopende studies. De resultaten van deze onderzoeken, van de legerleiding en Nationale Veiligheidsraad, worden op korte termijn verwacht.

Het belangrijke rapport van de Irak Studie Groep noemt de situatie in Irak ernstig en vindt dat de VS langs diplomatieke weg een oplossing moet zoeken, onder meer door te praten met Iran en Syrië. Ook wil de groep dat de VS met troepenterugtrekking begint.

Realistisch

Aan Iraanse kant is positief gereageerd op het rapport. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki verklaarde dat de VS nu "eindelijke realistisch" naar hun Irak-politiek kijken. Volgens Mottaki wil Iran helpen bij het zoeken van een oplossing voor Irak, maar moet Amerika eerst besluiten om zich terug te trekken.