BAGDAD - Irak is bereid alle vragen te beantwoorden die zijn wapenrapport heeft opgeroepen bij de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat heeft presidentieel adviseur generaal Amir al-Saadi zondag gezegd op een persconferentie in Bagdad.

Al-Saadi bestreed dat Irak het zenuwgas VX produceert, zoals de Verenigde Staten beweren. "De productie was geen succes en we zijn er in 1990 mee gestopt. Het was verspilling van materiaal", aldus al-Saadi. Irak heeft volgens hem evenmin geprobeerd in de afgelopen jaren uranium in Niger te kopen. "Dat hebben we voor het laatst gedaan in de jaren tachtig", zei de generaal.

Verdachte opslagplaatsen

Hij verwierp de Amerikaanse en Britse beschuldigingen dat Irak chemische en biologische wapens heeft, die niet in het overzicht van wapens staan dat Irak op 7 december bij de Verenigde Naties heeft ingeleverd. Volgens hem is na 24 dagen van wapeninspecties gebleken dat dat leugens zijn. Hij zei er zelfs geen bezwaar tegen te hebben als de Amerikaanse inlichtingendienst CIA naar Irak komt om de wapeninspecteurs verdachte opslagplaatsen aan te wijzen.

Legerbases

The New York Times berichtte zondag dat de CIA al twee maanden in het Koerdische noorden van Irak is om te zoeken naar geschikte plekken om legerbases in te richten. Ook zou de dienst daar alvast tolken en gidsen aantrekken ter voorbereiding van een oorlog. Als die ervan komt, zal Groot-Brittannië zijn grootste amfibische landingsoperatie in twintig jaar uitvoeren, zo meldde The Sunday Times op gezag van een hoge defensiefunctionaris. Samen met Amerikaanse troepen moet de Britse marine Basra, de tweede stad van Irak, innemen. Na een aantal oefeningen in de Middellandse Zee of de Perzische Golf zal de Royal Navy er naar verwachting eind januari klaar voor zijn.

Oliebronnen

Ondertussen gaan de wapeninspecties van de VN door. Afgelopen weekeinde bezochten de inspecteurs zeker veertien locaties, waaronder het voormalige Centrum voor de Ontwikkeling van Atoomwapens, een olieraffinaderij en een depot van het leger. De inspecties hebben volgens Irak geen enkele invloed op het besluit over een oorlog. Het doel van de VS en Groot-Brittannië is "niet de ontmanteling van massavernietigingswapens, maar het bemachtigen van de oliebronnen van Irak", zo verwoordde minister van Handel Mohammed Saleh de mening van Bagdad in het dagblad Gulf News van zondag.

Oneerlijke oorlog

Niettemin wil Irak "volledig samenwerken met de VN om beschuldigingen te weerleggen dat wij massavernietigingswapens hebben", aldus de minister. "We zullen de Amerikaanse en de Britse regering nooit het voorwendsel geven dat ze zoeken om een oneerlijke oorlog tegen ons land te beginnen", zo citeerde Gulf News Saleh.

Humanitaire ramp

Ook als het aan internationale hulporganisaties ligt, komt die oorlog er niet. Diverse organisaties waarschuwen voor een humanitaire ramp in Irak als dat land wordt aangevallen. Miljoenen mensen komen dan zonder voedsel of onderdak te zitten. Unicef, het kinderfonds van de VN, heeft volgens de Britse zondagskrant The Observer al hulpgoederen gebracht naar buurlanden van Irak.

Voedsel en medicijnen

Een van de grote problemen in geval van een oorlog zal de noodzakelijke opschorting zijn van het olie-voor-voedselprogramma. Volgens die regeling mag Irak van de VN olie verkopen zolang van de opbrengst uitsluitend voedsel en medicijnen voor de bevolking worden gekocht. Vele miljoenen Irakezen zijn van deze vorm van hulp afhankelijk. Het Wereld Voedsel Programma van de VN houdt al voedselvoorraden gereed. De hulporganisaties vrezen echter tijdens een oorlog niet of nauwelijks toegang te krijgen tot hulpbehoevende Irakezen.