EINDHOVEN - De commandant van de landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, heeft woensdagavond op vliegbasis Eindhoven de eerste groep van 150 militairen van de Task Force Uruzgan onthaald. De manschappen zijn vier maanden in de Afghaanse provincie geweest en werden daar onlangs afgelost.

De terugkeer van de militairen werd maandag nog uitgesteld in verband met slecht weer in Afghanistan. De onverharde start- en landingsbaan was door regen onbruikbaar. Met twee dagen vertraging landde het vliegtuig woensdagavond veilig in Eindhoven.

Van Uhm had voor de officiële verwelkoming een lang verhaal op papier gezet, maar maakte de wijze keuze om dat te beperken toen hij de grote groep popelende mannen en vrouwen voor zich had. Zij hadden meer aandacht voor de geliefden, ouders, familieleden en vrienden in de bomvolle aankomsthal van het vliegveld. "Het verbaast me dat u zich nog door een roodwit lint laat tegenhouden", leefde hij mee.

Geduld

Het geduld was met de dagenlange vertraging ernstig op de proef gesteld, merkte de commandant. De militairen was daardoor tot overmaat van ramp een uitstapje naar Kreta door de neus geboord.

"Welkom thuis van een zware moeilijke missie waar jullie als eerste invulling aan hebben gegeven. Jullie hebben goed werk gedaan en mogen trots op jezelf zijn", sprak Van Uhm. Volgens de luitenant-generaal heeft de eerste delegatie van het Provinciale Reconstructie Team (PRT) in Uruzgan veel aan opbouw kunnen doen.

Hij stond kort stil bij de twee militairen die tijdens dit deel van de missie begin september gewond raakten bij gevechten. Van Uhm rondde snel af waarna hartstochtelijke, emotionele, uitgelaten, vrolijke taferelen zich zoals bij de terugkeer van de kwartiermakers in augustus herhaalden.