DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft PvdA'er Gerdi Verbeet woensdag tot haar voorzitter gekozen. In de derde stemronde versloeg ze Maria van der Hoeven (CDA) met 78 tegen 66 stemmen. Na twee stemrondes was de derde kandidaat-voorzitter, VVD'er Henk Kamp, al afgevallen.


Verbeet wordt gefeliciteerd door oud voorzitter Frans Weisglas

Met haar uitverkiezing is Verbeet de tweede vrouwelijke Kamervoorzitter na partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven. Ze volgt de VVD'er Frans Weisglas op die vorige week afscheid nam van de politiek.

Verbeet, oorspronkelijk afkomstig uit het onderwijs, zit sinds 2002 met een korte onderbreking in de Kamer. Daarvoor was ze onder meer politiek adviseur van PvdA-staatssecretaris Tineke Netelenbos en van toenmalig PvdA-leider Ad Melkert. In de Kamer hield ze zich bezig met onder meer sport en ouderenbeleid.

Waardering

Verbeet zei woensdag na haar uitverkiezing dat ze in de samenleving vaak de waardering mist voor volksvertegenwoordigers. Ze vindt dat het parlement het nodige kan doen om meer duidelijk te maken waar het mee bezig is.

Ook denkt ze dat de belangstelling en de waardering van de bevolking toenemen, als de Kamer zich meer bezighoudt met onderwerpen die leven in de samenleving. Bovendien kan het taalgebruik van politici begrijpelijker, aldus Verbeet. Ze pleitte woensdag ook voor betere omgangsvormen en meer respect voor elkaar.

Kamp

Na de spannend verlopen verkiezing toonde VVD'er Henk Kamp zich woensdag teleurgesteld. "Natuurlijk was ik graag de voorzitter geworden. Welke afweging de Kamer heeft gemaakt? Daar heb ik geen zicht op", aldus Kamp over de geheime schriftelijke stemming.

Voor CDA'er Maria Van der Hoeven bleef het spannend tot 'het uur van de waarheid'. Zij stelde vast dat Verbeet met een overtuigende meerderheid gewonnen had. "Ik denk dat zij het heel goed gaat doen."