DEN HAAG - De Servische aangeklaagde voor het Joegoslavië-Tribunaal Vojislav Seselj moet indien noodzakelijk gedwongen worden gevoed. Dit heeft het Joegoslavië-Tribunaal woensdag bepaald over de ultranationalistische politicus, die sinds 10 november in hongerstaking is.

Seselj moet in leven blijven, vindt het tribunaal. De rechters hebben de Nederlandse autoriteiten bevolen Seselj van medische verzorging te voorzien om zijn gezondheid en welzijn te beschermen en om te voorkomen dat hij sterft, aldus een verklaring van het tribunaal.

hartaanval

Drie onafhankelijke artsen die Seselj deze week onderzochten, zeiden ernstig bezorgd te zijn over de gezondheidstoestand van de Serviër. Hij zou elk moment een hartaanval kunnen krijgen.

De politicus weigert voedsel en medicijnen. Hij neemt alleen water tot zich. Volgens de Servische, de Russische en de Franse arts toonde de Serviër zich vastbesloten zijn actie voort te zetten.

Seselj werd in 2003 aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij ging in hongerstaking uit protest tegen de wijze waarop het tribunaal hem behandelt.