BREDA - Een schip van het Nederlandse scheepvaartbedrijf Dockwise, dat wordt gebruikt voor het vervoer van boorplatforms, is woensdagochtend voor de kust van Angola gezonken. Dat heeft het bedrijf laten weten.


Foto: Jan Paul Peters l De bij Angola gezonken Mighty Servant 3 in de Rotterdamse haven (2005)

Het ruim 181 meter lange vaartuig zonk op het moment dat het een boorplatform aan het lossen was voor de Noord-Angolese kust, ter hoogte van de hoofdstad Luanda. De negen Nederlandse en twaalf Filippijnse bemanningsleden die op dat moment aan boord waren, zijn allemaal gered.

De bemanning werd aan boord genomen door een ander schip, dat tijdens het lossen van het platform in de buurt was. De 83 bemanningsleden van het boorplatform 'Aleutian Key' zaten veilig op het platform op het moment dat het vaartuig zonk. Het gevaarte heeft volgens Dockwise geen schade opgelopen en wordt woensdag naar de boorlocatie gesleept.

Het gezonken schip, de 'Mighty Servant 3', ligt op een diepte van ongeveer 62 meter. Volgens een woordvoerster van Dockwise is bergingsbedrijf Smit onderweg om te kijken hoe het vaartuig kan worden geborgen.

Oorzaak

Het schip weegt bijna 28.000 ton en heeft een dek dat 140 meter lang en 40 meter breed is. De oorzaak van het ongeval is volgens Dockwise nog niet bekend. Het in Breda gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van extreem zware scheepsladingen tot 73.000 ton.