DEN HAAG - De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Sudan, Jan Pronk, keert donderdagmorgen terug naar Khartum. Dat heeft hij woensdag gezegd. Pronk denkt ongeveer een week te blijven om zijn taken over te dragen aan zijn tijdelijke opvolger.

Pronk werd eind oktober tot persona non grata verklaard door de Sudanese regering. Sudan greep een bericht op Pronks weblog aan om hem uit te zetten. Na zijn afsluitend bezoek aan Sudan deze week, zal hij doorreizen naar New York om verslag uit te brengen aan de Veiligheidsraad.

Contact

Hij kreeg na veel "gechicaneer" pas deze week toestemming van de regering in Khartum om als VN-gezant naar Sudan te reizen. Hij verwacht geen contact te hebben met de regering. De Nederlandse oud-minister gaat niet naar Darfur om de autoriteiten "niet te provoceren". Wel brengt hij een bezoek aan de stad Juba in Zuid-Sudan.

Somber

Hij ziet de situatie in Darfur somber in. Het geweld van de door de regering gesteunde militie Janjaweed gaat gewoon door, vooral in het noorden van de regio. Van de ontwapening van de militie zoals beloofd door de regering, is niets terechtgekomen, aldus Pronk.

De Janjaweed trokken deze week nog de belangrijkste stad van Darfur binnen. In El Fasher verkrachtten zij vrouwen, aldus Pronk. Ook werden huizen en markten geplunderd. De VN hebben uit voorzorg tientallen medewerkers uit El-Fasher weggehaald.

Vlucht

In Darfur woedt sinds 2003 een burgeroorlog. Het conflict heeft al aan zeker 200.000 mensen het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Een ongeveer 7000 man tellende vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur staat vrijwel machteloos door een gebrek aan troepen, geld en materieel.

Ook maakt Pronk zich zorgen over de ontwikkelingen in het zuiden van Sudan. De regering en de rebellenbeweging SPLA sloten daar in 2005 na twee decennia oorlog een vredesakkoord. Bij gevechten tussen het regeringsleger en voormalige opstandelingen in de zuidelijke stad Malakal vielen eind vorige maand rond de driehonderd doden.

Kalmeren

De situatie in het zuiden wordt volgens Pronk steeds "riskanter". Er druk van de Veiligheidsraad nodig om de situatie te kalmeren, meent hij. De toestand wordt hier onder meer gedestabiliseerd door milities die steun genieten van de regering in Khartum.