BANGKOK - In Thailand zijn deze week de laatste anonieme slachtoffers van de verwoestende tsunami van twee jaar geleden begraven. Voorafgaand aan de begrafenis was er een sobere plechtigheid iets ten noorden van de badplaats Phuket.

Slechts enkele mensen, onder wie politiemannen en boeddhistische, christelijke en islamitische leiders toonden belangstelling voor de begrafenis van de laatste groep van 410 ongeïdentificeerde lichamen. Het gaat vermoedelijk vooral om migranten uit het buurland Birma (Myanmar).

Driehonderd ongeïdentificeerde lichamen werden in oktober en november begraven. Vijftig mensen kregen woensdag hen laatste rustplaats in het massagraf. De laatste zestig worden donderdag of vrijdag ter aarde besteld. De menselijke resten liggen in roestvrijstalen kisten, door een betonnen muurtje gescheiden van de andere slachtoffers.

Begrafenissen

In Thailand bevinden zich na de begrafenissen nog de lichamen van 103 slachtoffers die al wel zijn geïdentificeerd, maar die nog door families moeten worden opgehaald. Het gaat om 72 Birmezen, 28 Thailanders, een Filipijn, een Turk en een Nepalees.

De vloedgolven kostten 26 december 2004 circa 5400 mensen in Thailand het leven, onder wie 34 Nederlandse vakantiegangers. In twaalf landen langs de Indische Oceaan kwamen in totaal 220.000 mensen om.