UTRECHT - De slachtoffers van het trapongeval in augustus in Utrecht kunnen rekenen op een schadevergoeding van de gemeente. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Bekijk video

Door het instorten van een trap aan de Oude Gracht tijdens een concert in Utrecht kwam een persoon om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Inmiddels zijn bij de gemeente Utrecht 24 schadeclaims ingediend. De gemeente verwacht dat het totale bedrag aan schadevergoeding uitkomt op tussen de 300.000 euro en 500.000 euro, zei een woordvoerder in een toelichting.

Standpunt

Na het uitkomen van het onderzoeksrapport Schutte drie weken geleden erkende de gemeente wel al de verantwoordelijkheid voor het ongeval. Het gemeentebestuur wilde niet direct de aansprakelijkheid op zich nemen omdat het eerst het standpunt van zijn verzekeraar wilde afwachten. Die heeft bepaald dat de gemeente ook aansprakelijk is voor de opgelopen schade.

De gemeente wil de schadeclaims zo snel mogelijk afhandelen. De verzekeraar heeft wel laten weten dat de schade van de slachtoffers "met redelijke zekerheid onder de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering gedekt is".

Onderhoud

De trap stortte op 6 augustus tijdens de Muzikale Botenparade in door een ernstige constructiefout die in 1985 bij de bouw van de trap is gemaakt. De staat van het onderhoud had geen rol gespeeld bij het ontstaan van het ongeval, aldus het onderzoeksrapport.

Voorbarig

Letselschade-advocaat Nicole Bastiaans is tevreden dat de gemeente haar aansprakelijkheid erkent. De advocate vertegenwoodigt vijftien slachtoffers. Ze vindt het te vroeg om over bedragen te praten. "Dat moet per slachtoffer bekeken worden. Daar ga ik nu aan werken. Dat de gemeente nu bedragen noemt, vind ik een beetje voorbarig."