WASHINGTON - De Iraq Study Group, een speciale commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-minister James Baker, presenteert woensdag haar langverwachte rapport waarin alternatieven staan voor het huidige Irak-beleid. De commissie zal waarschijnlijk een geleidelijke terugtrekking van de troepen uit Irak voorstellen.

De onafhankelijke adviesgroep met Republikeinen en Democraten, die in het leven is geroepen door de Republikeinse president George Bush, heeft acht maanden nagedacht over een oplossing voor de politieke en militaire impasse in Irak. Het advies van de tienkoppige commissie is weliswaar niet bindend, maar zal waarschijnlijk wel zwaar meewegen in het toekomstige beleid.

Eindrapport

Het eindrapport zou een compromis tussen de twee stromingen binnen de commissie zijn. De Democraten hadden een terugtrekking uit Irak met datum willen voorstellen, de Republikeinse leden hadden juist willen voorstellen meer troepen te sturen om de missie alsnog tot een succes te maken.

In het uiteindelijke advies zou worden gesproken over een 'geleidelijke terugtrekking' zonder einddatum. Ook zouden de troepen een meer ondersteunende rol in plaats van een gevechtsrol moeten krijgen.

Iran en Syrië

Verder zal de Iraq Study Group vermoedelijk adviseren om de buurlanden Iran en Syrië meer te betrekken bij de situatie in Irak. Deze Iraakse buurlanden zouden in staat zijn de strijdende groepen in Irak in te tomen. Er zou ook een allesomvattend vredesplan voor het Midden-Oosten moeten komen. President Bush is altijd fel tegenstander van diplomatiek overleg met 'schurkenstaten' als Iran geweest.

Bush

Bush, die dinsdag door Baker op hoofdlijnen is geïnformeerd over de inhoud, wacht met commentaar tot het rapport officieel is gepresenteerd. Het Witte Huis probeerde de hooggespannen verwachtingen dinsdag te bagatelliseren door te stellen dat het rapport slechts een van de adviezen is die Bush krijgt.

Tot nu toe kostte de oorlog in Irak aan bijna 3000 Amerikaanse soldaten het leven. Ruim 20.000 militairen keerden gewond terug naar de Verenigde Staten. De beoogde minister van Defensie Robert Gates maakte tot zijn voordracht deel uit van de adviescommissie.

Hij verklaarde dinsdag voor een Senaatscommissie dat de Verenigde Staten de strijd in Irak aan het verliezen zijn. Gates zei tegen de senatoren het conflict in Irak tot zijn hoogste prioriteit te zullen maken en daarbij alle opties open te houden.