ROTTERDAM - Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is zaterdagavond in het Nauw van Calais begonnen met het overpompen van 2000 ton stookolie uit het gezonken vrachtschip Tricolor. Dit heeft een woordvoerder van Smit zondag gezegd.

Een varende kraan is bij het Noorse schip verankerd. Beide schepen vormen een soort T. Er zijn twee bergingschepen. Als de stroming van links komt, kunnen de bergers rechts van de Hercules aan het werk en als de stroming draait, gebeurt dat aan de linkerkant. Het kan volgens de woordvoerder wel een week of twee, drie duren voordat alle olie uit het vrachtschip is gepompt. Het weer speelt daarbij een grote rol.

De Tricolor zonk vorige week zaterdag na een aanvaring in dichte mist met een containerschip uit de Bahama's. Later voer er ook nog een ander schip tegen aan. Het Noorse vrachtschip ligt op zijn zij op een druk bevaren route en steekt deels boven water uit. Er lekt geen olie uit.

Smit heeft opdracht de bunkerolie te bergen. Het is nog niet duidelijk of het ook het contract krijgt om het schip als geheel op te ruimen. De lading bestaat onder meer uit auto's.