LONDEN - In het stadion van de Britse voetbalclub Arsenal zijn sporen gevonden van het zeer radioactieve polonium 210. Dat is de stof waarmee de Russische ex-spion Alexander Litvinenko begin vorige maand in Londen werd vergiftigd. De gemeten radioactiviteit in het stadion is zeer gering. Volgens een woordvoerster van de Britse gezondheidsdienst is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.

Bekijk video

Britse media hebben eerder bericht dat mogelijk Russische geheim agenten als supporters van CSKA Moskou naar Groot-Brittannië zijn gekomen voor de wedstrijd op 1 november tegen Arsenal. Op die dag werd Litvinenko vergiftigd met het spul. Hij overleed op 23 november.

Russische en Britse dagbladen zeggen dat Andrej Loegovoj, oud-spion en nu zakenman, een van de bezoekers was van die wedstrijd. Deze man had een ontmoeting met Litvinenko op 1 november en Britse detectives zijn momenteel in Moskou om met hem te praten.

De Russische autoriteiten zullen aan dat politiek gevoelige onderzoek niet volledig meewerken. Uitlevering aan Groot-Brittannië van mogelijke verdachten is uitgesloten en ook een gesprek met de leiding van de Russische geheime dienst FSB is niet toegestaan, aldus de Russische openbaar aanklager dinsdag in Moskou.

Criticus

Litvinenko, die bij zijn dood zowel een Brits als een Russisch paspoort had, stond bekend als een scherp criticus van de Russische president Poetin, de man die hij al bij leven aanwees als opdrachtgever voor de moord. Poetin heeft elke betrokkenheid ontkend.

De Britse agenten van het elitekorps SO15, belast met het bestrijden van terrorisme, willen in Rusland vooral drie Russen spreken die op 1 november in Londen een ontmoeting hebben gehad met Litvinenko, onder wie Loegovoj. Ook het Russische OM heeft gezegd het drietal te zullen ondervragen. Volgens de Russische krant Izvestia hebben Litvinenko en Loegovoj elkaar in de maand oktober ook al enkele keren getroffen in Londen.

Loegovoj en zijn naaste familieleden zouden dinsdag in een ziekenhuis zijn geweest voor onderzoek naar mogelijke radioactieve besmetting. Het is onduidelijk of de man en zijn familie iets mankeren. Loegovoj zei dinsdagavond in een telefonisch interview met de Russische omroep NTV wel dat hij bereid is met de Britse detectives te praten en dat hij niets met de kwestie van doen heeft.

Het Britse dagblad The Times meldde dat de Russische geheime dienst FSB zijn fiat heeft gegeven aan de moord op Litvinenko. De FSB heeft volgens het dagblad een "zeer geraffineerd plan" opgezet en heeft bij de uitvoering daarvan vermoedelijk oud-agenten van de dienst ingezet. "We weten hoe de FSB in het buitenland opereert en gezien de omstandigheden rond de dood van Litvinenko moet de FSB wel de hoofdverdachte zijn", citeerde de krant een anonieme bron bij de Britse veiligheidsdiensten.

Litvinenko zal vrijdag worden begraven, zo heeft zijn vader meegedeeld. Hij heeft zich voor zijn dood bekeerd tot de islam en wil volgens islamitisch gebruik worden begraven.