DEN HAAG - De Servische ultranationalist Vojislav Seselj kan de komende dagen een hartstilstand krijgen als hij zijn hongerstaking in het detentiecentrum van het Joegoslaviëtribunaal doorzet. Blijft hij weigeren te eten, dan is hij over twee weken dood. Dat heeft een van de buitenlandse dokters die hem dinsdag bezocht, Patrick Barriot, gezegd.

Volgens de dokter lijkt Seselj vastbesloten om door te zetten. De dokters die Seselj bezocht hebben zullen tegen rechtbankvoorzitter Fausto Pocar zeggen dat het leven van Seselj in zijn handen ligt.

Seselj heeft geen vertrouwen in de Nederlandse medische staf en kan daarom beter in een buitenlands ziekenhuis worden verpleegd, zei Barriot voordat hij Seselj bezocht. "Veel Serviërs zijn dood aangetroffen in een cel in Nederland", voegde hij eraan toe. Hij refereerde klaarblijkelijk aan de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic, die eerder dit jaar overleed aan een hartaanval, en de Kroatisch-Servische leider Milan Babic, die zelfmoord pleegde.

Zuiveren

Het Joegoslaviëtribunaal beschuldigt Seselj van het zuiveren van niet-Serviërs uit delen van Kroatië en Bosnië in de jaren '90 met als doel het stichten van een Groot-Servië. Op 11 november begon hij aan een hongerstaking, omdat hij onder meer zijn eigen advocaten wenst te kiezen en zijn echtgenote onbeperkt wenst te zien. Seselj zegt onschuldig te zijn aan het hem ten laste gelegde. De rechtszaak tegen hem is opgeschort vanwege zijn zwakke gezondheid.

Generaal Ante Gotovina en twee andere Kroatische officieren, Ivan Cermak en Mladen Markac, verklaarden dinsdag voor het Joegoslaviëtribunaal onschuldig te zijn aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De drie ontkenden betrokken te zijn geweest bij de moord op en de onmenselijke behandeling van Kroatische Serviërs in 1995. De rechter zei dat het de bedoeling is dat de rechtszaak in mei begint, maar de advocaat van Gotovina verklaarde pas in september op zijn vroegst klaar te zijn met zijn voorbereiding.

Verklaring

De drie mannen hadden eerder al verklaard onschuldig te zijn, maar moesten opnieuw voor de rechtbank verschijnen omdat hun aanklachten gebundeld zijn en er vier nieuwe beschuldigingen aan zijn toegevoegd. Gotovina werd een jaar geleden gearresteerd op de Canarische Eilanden en zit vast. De andere twee verdachten zijn in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten gesteld en waren op de hoorzitting 'aanwezig' via een satellietverbinding vanuit Kroatië.