HILVERSUM - Enkele radicale imams in Amsterdam en Den Haag blijven preken tegen het westen, de democratie en de emancipatie van de vrouw. Dat blijkt uit toespraken die het televisieactualiteitenprogramma Nova heeft laten vertalen. Zij liet in haar uitzending van zaterdagavond delen hiervan horen.

Geestelijk voorman Fawaz van moskee Assoennah in Den Haag riep zijn toehoorders bijvoorbeeld op 'liberalisme, democratie, socialisme en alles wat ernaar riekt' af te zweren. Hij noemt politieke partijen bondgenoten van satan. Zijn collega van de moskee Al Tawheed in Amsterdam zei onder meer dat een vrouw die zonder toestemming van haar man 'zijn' huis verlaat straf verdient.

Omstreden uitspraken

In juni berichtte Nova voor het eerst over omstreden uitspraken van imams. Deze riepen bijvoorbeeld op tot het vernietigen van de vijanden van de islam. Het ging om de geestelijken van moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot hen niet vervolgen. De betrokken officieren van justitie concludeerden onder meer op grond van jurisprudentie, dat de kans op een succesvolle vervolging bijzonder klein was. Uit eerdere zaken blijkt volgens justitie, dat rechters de uitlatingen naar alle waarschijnlijkheid niet strafbaar vinden.

Zaak van lange adem

Burgemeester W. Deetman van Den Haag ziet de contacten met de imams als een zaak van lange adem. Hij vindt dat wanneer er bepaalde ontwikkelingen in de samenleving zijn "waarvan je zegt dat moeten we niet", het heel belangrijk is alert te zijn en dingen niet over je kant te laten gaan.

Fundamentalistische tak

Zijn Amsterdamse ambtgenoot J. Cohen vergelijkt de imams met bepaalde groeperingen op de Veluwe. "Precies dezelfde uitspraken en opvattingen vind je daar. Het gaat om een kleine groep, als je hier ontzettend veel aandacht aan besteedt, lijkt het of de hele islam zo is en denkt. Dit is de fundamentalistische tak, die heeft niet zoveel met de echte islam te maken."Cohen vindt het belangrijk om met de imams in gesprek te blijven. "Veel moslims denken sinds 11 september vorig jaar: ze willen ons hier niet. Dus grijpen ze terug op het fundamentalisme. We moeten hen niet opdrijven".

Andere invloeden

Aan de El Tawheed moskee in Amsterdam is ook een school verbonden, wethouder R. Oudkerk wil visitatie van deze onderwijsinstelling om te weten wat daar precies gebeurt. De gemeente is daarmee bezig. Voorzitter M. Sini van de Stichting Islam en Burgerschap vindt de uitspraken verwerpelijk. "Zij hebben niets met de werkelijkheid te maken. Het is zaak andere invloeden uit te oefenen op jongeren die deze preken horen".

In strijd met de wet

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is geschokt door de uitspraken van de imams "die volledig haaks staan op de Nederlandse normen en waarden en die bovendien in strijd zijn met de wet. Het is des te schokkender dat na soortgelijke onthullingen eerder dit jaar er in bepaalde moskeeën blijkbaar niets is veranderd", liet Kamerlid G. Wilders zaterdagavond laat weten. Hij vindt dat er eindelijk tegen de imams en moskeeën moet worden opgetreden.