WASHINGTON - Robert Gates, de beoogd opvolger van Donald Rumsfeld als Amerikaanse minister van Defensie, vindt dat de Verenigde Staten de strijd in Irak aan het verliezen zijn. Dat zei hij dinsdag tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten.

Bekijk video

De zitting was rechtstreeks te volgen via Amerikaanse nieuwszenders. De Senaat moet instemmen met zijn nominatie door president George Bush.

Gates zei tegen de senatoren het conflict in Irak tot zijn hoogste prioriteit te zullen maken, waarbij "alle opties op tafel liggen". De 63-jarige oud-directeur van de inlichtingendienst CIA waarschuwde dat de Amerikaanse koers in Irak de toekomst van het Midden-Oosten voor vele jaren zal bepalen. Hij sprak ook de vrees uit dat de oorlog binnen twee jaar kan overslaan naar andere landen in de regio.

Rapport

De hoorzitting had plaats een dag voor de langverwachte publicatie van het rapport van de Iraq Study Group. Deze studiegroep, waarvan Gates tot zijn nominatie deel uitmaakte, presenteert alternatieven voor de huidige strategie in Irak en zal vermoedelijk een geleidelijke terugtrekking van gevechtstroepen uit Irak voorstellen vanaf 2008. Bovendien zal in het zwaarwegende advies worden opgeroepen om Syrië en Iran meer te betrekken bij het zoeken naar een oplossing van het conflict.

Iran wordt ervan beschuldigd opstandige sjiieten in Irak actief te steunen. Syrië is in de ogen van de VS een land dat toestaat dat opstandelingen via Syrisch grondgebied kunnen binnendringen in Irak om er aanslagen te plegen. President Bush beschouwt Iran en Syrië ook nadrukkelijk als landen die het internationale terrorisme steunen. Iran zou in de visie van de Amerikanen, en van Gates, bovendien een programma hebben om atoombommen te maken.

Communicatielijnen

Gates zei tijdens de hoorzitting tegen een aanval op Syrië te zijn en een militaire actie tegen Iran alleen als "absoluut laatste mogelijkheid" te beschouwen. De Amerikanen moeten de problemen met Iran op diplomatieke wijze proberen op te lossen en in samenwerking met bondgenoten. Volgens Gates is het "nuttig" voor de VS om "communicatielijnen" met landen als Syrië en Iran open te houden.

Het is de verwachting dat de voordracht van Gates uiteindelijk door de voltallige Senaat goedgekeurd zal worden, waarschijnlijk nog deze week. De Democraten, die sinds begin november een meerderheid hebben in het Congres, zullen de zittingen wel gebruiken om hun kritiek op de Republikeinse president Bush nog eens te laten horen.