NOORDWIJK - Wethouder Leendert de Lange (Economie) van Noordwijk is de afgelopen dagen overstelpt met 1400 protest-e-mails uit het hele land over het bezoek van de kerstman aan zijn gemeente. Sint heeft namelijk zijn hielen nog niet gelicht of de kerstman zet al voet op Nederlandse bodem.

Dit jaar ook letterlijk: Noordwijk heeft zaterdag de primeur van de eerste kerstmanintocht. Rotterdam haalt de olijke dikkerd een week later binnen.

Het is een doorn in het oog van de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas (VBS). De kerstman wacht weliswaar netjes tot na pakjesavond, maar eigenlijk gaat het om een ordinaire populariteitsstrijd die Sinterklaas lijkt te gaan verliezen, aldus de sintvereniging.

Verschraling

De VBS voert al sinds 2003 actie tegen de verschraling van sinterklaas, die wordt overschaduwd door de steeds vroegere verkoop van kerstartikelen. "Kinderen zien het verschil niet meer tussen sinterklaas en de kerstman. De commercie steunt de kerstman. Wij zijn bang dat sinterklaas uiteindelijk gaat verdwijnen. Dat betekent dat een eeuwenoude Nederlandse traditie, waarmee je je onderscheidt van andere landen en een stukje van je identiteit verdwijnt", aldus woordvoerder Erik Kreupeling van de VBS dinsdag.

Commercie

De commerciële Amerikaanse kerstman - Coca-Cola sponsort de intocht in Rotterdam - overschaduwt niet alleen de sint, maar ook het kerstverhaal. Iets wat ook in het buitenland de laatste tijd protesten oplevert.

Wethouder De Lange van Noordwijk ziet geen reden de intocht te schrappen. Hij vindt de intocht van de kerstman passen in de 'Noordwijkse traditie van gastvrije badplaats en internationale congresplaats'. Bovendien heeft de Zuid-Hollandse gemeente een vriendschapsband met het Finse Rovaniemie, algemeen erkend als de woonplaats van de kerstman.

Kerstboodschap

Tijdens de kerstactiviteiten draagt de badplaats overigens ook actief de kerstboodschap uit: Vrede, verdraagzaamheid en vertrouwen in elkaar, laat de wethouder in een brief aan de protesterende e-mailers weten.

De VBS voert tijdens de intocht verder geen actie. "Het enige wat wij kunnen doen, is op het geweten van Nederland inpraten", besluit de zegsman.