AMSTERDAM - Het oude bestuur van Leefbaar Nederland heeft door geknoei met stemmen voorkomen dat Fred Teeven lijsttrekker van de partij zou blijven. Dit concluderen interim-voorzitter H. van Galen en Teeven na de bestudering van de partijadministratie van LN.

Op het partijcongres van 8 december diende Teeven een motie van wantrouwen in tegen het bestuur, omdat hij niet met Emile Ratelband in zee wilde. Ratelband was door het toenmalige bestuur, onder leiding van Jan Jetten, naar voren geschoven om het lijsttrekkerschap van Teeven over te nemen.

De motie kreeg vier stemmen te weinig voor de vereiste tweederde meerderheid, waarop Teeven direct opstapte. Ratelband werd daarna verslagen door Haitske van de Linde.

'Puinhoop'

Nu blijkt volgens Van Galen dat zeker 200 stemmenmachtigingen niet zijn meegeteld. Ex-voorzitter Jetten deed volgens hem ook niets met de steunbetuigingen en voorkeursstemmen voor Teeven via de post en e-mail.

"Het oude bestuur heeft van de ledenadministratie een puinhoop gemaakt en de kas was geplunderd. De campagne met Ratelband kostte tienduizenden euro's, betaald van de rijkssubsidie", schrijft Van Galen in een brief aan de LN-leden.