Bedrijven of personen die in een strafzaak een zogenoemde schikking treffen met justitie bekennen daarmee in feite dat ze schuldig zijn. Voorzitter Joan de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal vindt dat dit verband in de wet moet worden vastgelegd om onduidelijkheid over de schuldvraag te voorkomen.

In de wet staat dat het aanvaarden van zo'n schikking niet betekent dat de verdachte de schuld aanvaart. Dat zou volgens Wijkerslooth kunnen veranderen.

"Schikken is schuld bekennen. Dat kun je zo in de wet regelen. In essentie is dat ook de realiteit, want waarom zou iemand honderden, of zelfs tienduizenden Euro's betalen, als hij niets heeft gedaan?", zegt De Wijkerslooth in een interview met het Justitie Magazine van het ministerie van Justitie.

De Tweede Kamer heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een beperking van het aantal Schikkingen. Schikkingen van de bouwfraude rond de Schipholspoortunnel en met bedrijven als Versatel, chemiebedrijf Vos, een met Delta Lloyd schoten de Kamer in het verkeerde keelgat.

Schikken betekent het voorkomen van rechtsvervolging en daardoor ontstaat onduidelijkheid over de schuldvraag, was de kritiek in het parlement. De enquêtecommissie-Vos, die de bouwfraude uitspitte, adviseerde justitie onlangs nog om zaken minder vaak met een schikking af te doen.