LEEUWARDEN - Basisschool Eben-Haëzer in Drachten is aansprakelijk voor een ongeval waarbij een tienjarige leerling na een zwemles onder een bus kwam. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden in een civiele procedure bepaald, zo bleek maandag.

Het jongetje rende op maandag 17 maart 2003 met zijn klasgenootjes na het schoolzwemmen naar de bus die kinderen van het zwembad terug naar school zou brengen.

Het kind struikelde en kwam onder de voorrijdende bus terecht. Hij liep zeer ernstig beenletsel op. Volgens de rechtbank had de school beter toezicht op het kind moeten houden.

Fortis

De zaak tegen de school was aangespannen door Fortis ASR. De verzekeraar heeft het slachtoffertje ruim 30.000 euro schadevergoeding betaald. Het betrokken busbedrijf is verzekerd bij Fortis en was direct aansprakelijk.

Fortis wilde het uitgekeerde geld terug, want de verzekeraar vindt de school verantwoordelijk. Dat gaat de rechtbank echter te ver. De 30 mille schadevergoeding moet door Fortis en de school worden gedeeld.

Verbaasd

Volgens schooldirecteur Enno Huttenga is het slachtoffertje nog steeds leerling op de Eben-Haëzer. "Hij zit in groep acht en draaft en springt weer vrolijk rond." De school kende de uitspraak nog niet maar Huttenga zegt wel verbaasd te zijn.

Tijdens het incident hielden een leerkracht, een stagiaire en twee moeders toezicht. Hij vindt dat de school daarmee voldoende aan toezicht heeft gedaan.