ZEIST - Henk Kesler heeft goede hoop dat hij in januari minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken kan overtuigen van de meerwaarde van een evenementenwet. De directeur van de KNVB verklaarde dat maandag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.

"Ik las vrijdag dat de minister van Binnenlandse Zaken graag wilde weten of een evenementenwet het voetbalvandalisme daadwerkelijk kan terugdringen", sprak Kesler. "Ik heb meteen contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken opgenomen. We gaan in januari om de tafel zitten."

Meldingsplicht

Kesler verwacht dat hij de landelijke politiek van het nut van een evenementenwet kan overtuigen. "Een van die onderdelen van een evenementenwet is de meldingsplicht. Supporters met een stadionverbod moeten zich tijdens wedstrijden van hun club melden.

Ze riskeren zware straffen wanneer ze dat niet doen. Met zo'n wet kunnen supporters met een stadionverbod niet meer ongestraft naar bijvoorbeeld Nancy reizen en daar voor grote overlast te zorgen, zoals vorige week rond de UEFA-bekerwedstrijd van Feyenoord."

Gevolgen

Kesler wilde niet vooruit lopen over de gevolgen van een Europese uitsluiting voor Feyenoord. "Ik denk niet dat het verstandig is om daar nu al over te praten. Bij de UEFA krijgen ze dan de indruk dat we al van een schorsing uitgaan. We horen donderdag wat de UEFA besluit. Ik kan hier wel gaan roepen dat een andere ploeg in plaats van Feyenoord aan de play-offs van de eredivisie gaat deelnemen."

"Maar misschien besluit de UEFA wel dat Feyenoord niet mag worden vervangen. Hopelijk wordt Feyenoord helemaal niet geschorst. Gebeurt dit wel, dan kan de club nog beroep tegen de uitspraak aantekenen. In dat geval onderzoeken we hoe we Feyenoord als KNVB kunnen helpen."

Voorbeeldfunctie

Vertegenwoordigers van de Nederlandse profclubs stonden maandag tijdens algemene vergadering betaald voetbal lang stil bij de normen en waarden in het voetbal. "We hebben nogmaals benadrukt dat profs een voorbeeldfunctie hebben", legde Kesler uit. "We kunnen en zullen dan ook niet accepteren dat kwetsend en beledigend taalgebruik wordt gebezigd."

Kesler verwacht al in januari het nieuw stappenplan 'bestrijding voetbalvandalisme' te presenteren. "De bedoeling is dat de scheidsrechter niet meer beslist of een wedstrijd wegens beledigende spreekkoren moet worden gestaakt. Die verantwoordelijkheid komt bij de clubs te liggen."

Ajax

"Een stappenplan wil zeggen dat we na iedere overtreding harder straffen. Ik zal een voorbeeld geven. Supporters van Ajax schelden tijdens een uitwedstrijd bij Sparta scheidsrechter Bossen uit."

"We kunnen Ajax een geldboete opleggen. Maar we kunnen op een gegeven moment ook besluiten dat Ajax in de volgende wedstrijd bij Sparta geen supporters meer mag meenemen. Voetbal is een fantastisch spel. Dat willen we zo houden."