BELGRADO - Rusland gaat niet akkoord met een onafhankelijk Kosovo, de afvallige Zuid-Servische provincie die sinds 1999 wordt bestuurd door de Verenigde Naties. De Russen zullen over de kwestie in de Veiligheidsraad hun veto uitspreken.

Dat zei de Russische ambassadeur in Servië, Aleksandr Aleksejev, maandag in Belgrado.

"Wanneer de oplossing (voor de staatsrechtelijke toekomst van Kosovo) niet voor beide partijen acceptabel is, zal van Russische zijde gebruik worden gemaakt van het vetorecht", aldus de diplomaat. Servië wil voorkomen dat Kosovo zich afsplitst en soevereiniteit houden over de regio waar bijna alleen nog etnische Albanezen wonen.

Tribunaal

De Europese Unie blijft eisen dat Servië volledig meewerkt met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, maar heeft de toenadering tussen het land en de NAVO maandag wel beloond. De NAVO nodigde Servië, Bosnië en Montenegro onverwacht uit voor onderhandelingen over een lidmaatschap van de alliantie.

Europees commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week Servië uitzicht bieden op de versnelde route naar toetreding tot de EU, mits Servië voldoet aan zijn verplichtingen aan het tribunaal.

De Europese Commissie bevroor de onderhandelingen met Servië in mei, omdat Belgrado nog altijd niet de wegens oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic heeft uitgeleverd aan Den Haag.