WASHINGTON - De omstreden Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, stopt binnen enkele dagen. Dat maakte het Witte Huis maandag bekend.

Bekijk video

Volgens woordvoerster Dana Perino heeft president George Bush met tegenzin ingestemd met de beslissing van de diplomaat terug te treden wanneer het Congres met reces gaat. Dat gebeurt vermoedelijk eind deze week.

Bush stelt later op maandag Bolton formeel op de hoogte wanneer de twee een ontmoeting hebben in het Witte Huis. De president ziet in dat het een zinloze strijd is om de diplomaat door het Congres geaccepteerd te krijgen. Onduidelijk is vooralsnog of het Witte Huis meteen met een nieuwe voordracht komt voor de post van VN-ambassadeur.

Decreet

Bush benoemde in de zomer van 2005 Bolton per presidentieel decreet tot ambassadeur bij de volkerenorganisatie en omzeilde daarmee het Congres dat niets wilde hebben van Bolton. De meningen in de nieuwgekozen volksvertegenwoordiging ten aanzien van de diplomaat zijn niet veranderd en een benoeming zit er derhalve niet in.

"De president heeft Bolton benoemd omdat hij wist dat hij de Amerikaanse waarden zou vertegenwoordigen en de problemen bij de Verenigde Naties het hoofd zou bieden. Ambassadeur Bolton heeft uitmuntend gediend en heeft veel bereikt bij de Verenigde Naties", aldus woordvoerster Perino. Het Witte Huis roemt de diplomaat verder omdat hij "hervorming van de VN op de kaart heeft gezet om de organisatie geloofwaardiger en daardoor effectiever te maken".