ZWOLLE - Journalist Simon Vuyk verdwijnt niet achter de tralies, ondanks het feit dat hij weigert zijn bronnen prijs te geven. Dat heeft de rechter maandag bepaald.

Vuyk schreef in augustus in Nieuwe Revu een artikel over de geruchtmakende zaak rond de Haagse metselmoorden. Dat deed hij onder meer op basis van anonieme politiebronnen.

Volgens de rechter mag Vuyk zich niet beroepen op zijn verschoningsrecht, maar zal gijzeling niet tot het gewenste resultaat leiden. De journalist van Nieuwe Revu heeft meerdere keren gezegd zijn bronnen nooit te zullen prijsgeven. "Vuyk is daar stellig in geweest", aldus de rechter.

Noodweer

De metselmoorden gaan over de dood van Rob Mahabier en Jeroen Dekkers. Zij werden op 12 augustus 2004 vermoord en enkele maanden later ingemetseld aangetroffen. Soenil D. zegt de mannen met messteken te hebben gedood en te hebben gehandeld uit noodweer.

Vuyk schrijft echter dat Rob Mahabier en medeverdachte Aniel D. op 11 augustus een afspraak maakten voor de volgende dag. Dat zou er op kunnen duiden dat de moorden waren gepland.

Strafbaar

Enkele advocaten hadden om gijzeling verzocht omdat het lekken door politie strafbaar is. Ze denken dat deze bronnen de rechtsgang hebben willen beïnvloeden en daarmee zou de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie mogelijk in geding komen.

Simon Vuyk zei niet goed te weten of hij blij moest zijn met de uitspraak. Hij sprak van een dubbel gevoel. "Je wilt niet achter de tralies belanden. Maar als ik was gegijzeld, had ik kunnen aantonen dat ik zelfs onder druk van dit pressiemiddel mijn bronnen niet had prijsgegeven."

Vrijuit

De journalist zei dat hij de afgelopen periode nauwelijks zijn werk heeft kunnen uitvoeren. Vuyk ziet in de uitspraak een vorm van verschoningsrecht voor journalisten. "Het blijkt dat als je maar consistent bent en weigert bronnen prijs te geven je uiteindelijk vrijuit gaat."

Frank van Ardenne, de advocaat van een van de verdachten, had om de gijzeling gevraagd. "Ik kan de rechter niet volgen. Vandaag zeggen ze nog dat het niet prijsgeven van bronnen strafbaar is. Omdat iemand zegt niet te gaan praten, zet de rechter geen pressiemiddel in. Dat lijkt mijn niet de juiste grond voor deze afweging."