BRUNSSUM - De 30-jarige tbs'er Hendrik M. die sinds half november voortvluchtig was, is maandagochtend aangehouden in een woning van een familielid in Brunssum. Dat heeft justitie bekendgemaakt.

Bekijk video

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat de man gedurende de tijd dat hij voortvluchtig was strafbare feiten heeft gepleegd. Het KLPD en de politie in Limburg doen daar nog wel onderzoek naar.

"De aanhouding heeft plaatsgevonden op basis van het opsporingsonderzoek naar de verblijfplaats van de tbs'er", stelt justitie in een verklaring. De tbs'er had zich op de zolder van de woning verstopt.

Speurhond

Nadat agenten 'beweging' merkten achter het zolderluik, trokken ze zich terug om assistentie te vragen. Die kwam even later met een speurhond in de woning aan. Nadat de politie had gevraagd 'als u Hendrik M. bent, steek uw hand dan naar buiten', werd tot de aanhouding overgegaan. M. heeft zich niet verzet.

M. vluchtte van zijn begeleiders weg tijdens een verlof in Heerlen. Hij verbleef in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal. Kort na zijn ontsnapping toonde justitie een opsporingsbericht op televisie, compleet met foto en naam van de voortvluchtige. In dit bericht meldde justitie dat de man niet gevaarlijk was. Later werd de inhoud bijgesteld, toen justitie de politie in Duitsland had gemeld dat het een ziekelijk gewelddadige tbs'er betrof.

Actie

Drie keer kwam de politie zonder resultaat in actie na tips dat M. was gesignaleerd. Dat was op 17 november in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam, op 22 november op station Breda en 28 november in Hoorn. Een woordvoerster van het landelijk parket in Rotterdam zei nog niet te weten of M. daar inderdaad is geweest.

Omdat de tbs'er geen strafbare feiten heeft gepleegd, gaat hij hoogstwaarschijnlijk direct naar een tbs-kliniek. Of dat weer De Kijvelanden is, is niet bekend.