DEN HAAG - DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende wil dat de Tweede Kamer zich de komende tijd aan haar werk houdt, het afhandelen van de op Prinsjesdag gepresenteerde begrotingen.

Het kan volgens hem niet zo zijn dat onderwerpen die in het parlement spelen vermengd worden met toekomstige wijzigingen in het beleid die tijdens de kabinetsformatie moeten worden vastgelegd.

"De Kamer moet goed bij zichzelf te rade gaan", waarschuwde de premier maandag na een overleg met informateur Rein Jan Hoekstra, met wie hij de onderwerpen besprak die nu in de Kamer spelen.

Asielzoekers

Als voorbeeld noemde Balkenende eerder al de Kamerwens voor een generaal pardon voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Over die regeling dient volgens Balkenende in de formatie gesproken te worden en nu niet afgedwongen te worden door de Kamer tijdens een demissionaire periode van het kabinet.

Balkenende verweet afgelopen zaterdag PvdA-leider Wouter Bos dat die zijn doel niet alleen probeert te bereiken door onderhandelingen bij de formatie, maar ook door gebruik te maken van een "toevallige meerderheid" in de Kamer.

Asielzoekers

Bos zei daarop best afspraken met het CDA te willen maken over hoe in de formatie moet worden omgegaan met gevoelige kwesties, maar hij wil dat alleen doen bij "serieuze onderhandelingen".

Balkenende noemde dat maandag op zijn beurt een "staatsrechtelijk onjuist standpunt". "Je moet oppassen dat zaken niet vermengd worden. Dat kan tot problemen leiden."

Huurverhoging

Ingewijden vrezen dat PvdA en SP gesteund door een linkse meerderheid ook een geplande huurverhoging voor volgend jaar zullen tegenhouden en ondertussen aan de formatietafel zaken proberen terug te draaien. Het parlement spreekt volgende week over de huren tijdens de behandeling van de Vrom-begroting.