DEN HAAG - De criminaliteit is vorig jaar verder afgenomen, na de daling in de twee voorgaande jaren. Het aantal geweldsmisdrijven tegen personen steeg echter, voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Dit bleek maandag uit de Landelijke criminaliteitskaart 2005 (LCK 2005), opgesteld door de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI).

De criminaliteitscijfers daalden met 8 procent ten opzichte van 2004. Het aantal zeer actieve veelplegers is lager en minder mensen vallen in herhaling. Daarbij zijn er meer personen aangehouden, vooral minderjarigen en jongvolwassenen.

Aanhoudingen

Opvallend daarbij is het aandeel vrouwelijke verdachten. De groei van het aantal aanhoudingen ligt echter lager dan in voorgaande jaren. Het aantal opgehelderde zaken lag vorig jaar op 19 procent, nadat dit aantal sinds 2001 bijna was verdubbeld tot 20 procent.

De afname was het hoogst in de grootste gemeenten, waar de criminaliteit ook het hoogst is. Het aantal gewelddadige seksuele misdrijven nam hier echter met 13 procent toe, van 3,1 per 10.000 inwoners in 2004 naar 3,5 vorig jaar.

Vernielingen

In tweederde van de gevallen gaat het om vermogensdelicten, zonder geweld. Dat is al jaren zo. Vorig jaar was er een daling van 11 procent in deze categorie, en een van 16 procent bij vermogensdelicten met geweld. Het aantal vernielingen en delicten op het gebied van de openbare orde, daalde licht na jarenlange stijgingen.

De DNRI, onderdeel van het Korps landelijke politiediensten, analyseerde voor het rapport de gegevens van de regionale politiekorpsen. Zij deed dat in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen.