AMSTERDAM - Om de problemen met het achterstallig onderhoud aan het spoor op te lossen, is minimaal één miljard nodig. Dat zegt minister de Boer van Verkeer en Waterstaat in een interview met RTL Nieuws. De minister zei geschrokken te zijn van een recent overzicht van Railinfrabeheer van achterstallig onderhoud aan het spoor.

Het probleem blijkt veel groter te zijn dan hij tot nu toe had gedacht. De Boer luidt nu de noodklok: "De overheid heeft in het verleden structureel te weinig in het spooronderhoud geïnvesteerd. We moeten alles op alles zetten om het bestaande spoor op orde te brengen."

De minister wil de documenten van het overzicht van Railinfrabeheer nog niet vrijgeven, omdat hij op een 'second opinion' wacht. De Boer waarschuwt de Kamer in de brief dat investeringen in de aanleg van nieuw spoor de dupe kunnen worden als er extra geld nodig is voor onderhoud.

Het kabinet-Balkenende trok dit jaar 300 miljoen euro extra uit voor het spooronderhoud, dat volgens veel Kamerleden onder oud-minister Netelenbos van Verkeer verwaarloosd is. Directeur B. Klerk van Railinfrabeheer stelde op prinsjesdag als dat de investering veel te mager was, omdat er minstens 1,8 miljard euro nodig zou zijn voor achterstallig spooronderhoud.