AMSTERDAM - In het oude centrum van het Noord-Hollandse Purmerend is maandagochtend door een grote brand een filiaal van schoenen- en kledingwinkel Scapino uitgebrand. Enkele nabijgelegen woningen en winkels zijn ontruimd.

Bekijk video


Foto: Ronald van Delden | Aanvankelijk werd gevreesd dat in aangrenzende panden vuurwerk lag opgeslagen

Vier mensen moesten hun woning verlaten. Zij zijn opgevangen in een gebouw tegenover de winkel. Het is nog niet bekend wanneer zij terug kunnen naar hun huizen en of de woningen nog bewoonbaar zijn, meldt de politie. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand.


Foto: Melvin Kuiper | Een persoon onwel door rook

De brand brak rond 07.30 uur uit in de winkel aan de Westerstraat. Ruim honderd brandweermannen hadden de brand rond 09.45 uur onder controle. Ongeveer een halfuur later gaf de brandweer het sein brand meester. De brandweer verwacht nog enkele uren met nabluswerkzaamheden bezig te zijn.


Foto: Ronald van Delden | Bewoners van omliggende woningen zijn geëvacueerd

Het gebied rondom de winkel is afgezet, mede omdat de brand veel rook veroorzaakt. Enkele auto's die in de buurt van de winkel stonden zijn weggesleept. Aan de achterzijde van het pand dreigt volgens de politie instortingsgevaar. De brandweer bekijkt of er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.


Foto: Rob Amoureus | De getroffen gebouwen de dag na de brand

In eerste instantie was sprake van een mogelijke vuurwerkopslagplaats in een pand naast de winkel, maar dat bleek niet het geval. De oorzaak van de brand is niet bekend. Twee naastgelegen winkels hebben rook- en waterschade opgelopen. De hoogte van de schade is nog niet vastgesteld.