AMSTERDAM - De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet is zondag in het ziekenhuis opgenomen na een acute hartaanval. Volgens de woordvoerder van de oud-president heeft hij de laatste sacramenten ontvangen, maar dokters zeiden later dat zijn toestand was verbeterd.

Bekijk video

De 91-jarige Pinochet werd volgens hen na de hartaanval met succes gedotterd: vernauwde slagaders werden door het inbrengen van een ballonnetje verwijd. Pinochet is bij bewustzijn en communiceert met zijn familieleden.

Hartaanval

Pinochet, die aan de macht was van 1973 tot 1990, kreeg de hartaanval zondagochtend in zijn villa in een buitenwijk van Santiago. Volgens zijn artsen ging de aanval gepaard met accumulatie van vocht in zijn longen.

De jongste zoon van Pinochet, Marco Antonio Pinochet, zei in eerste instantie dat de dotterbehandeling het leven van zijn vader had gered. Ook de artsen noemden de ingreep aanvankelijk succesvol en een kleinzoon zei dat het gevaar was geweken.

Huisarrest

Pinochet staat onder huisarrest sinds hij vorige week werd aangeklaagd voor de moord op twee lijfwachten van president Salvador Allende, die door Pinochet werd afgezet. Tijdens zijn schrikbewind werden volgens een schatting 3.197 mensen om politieke redenen vermoord, onder wie meer dan duizend die spoorloos verdwenen nadat zij door de veiligheidsdiensten waren opgepakt.

Pinochet is behalve van moord ook beschuldigd van fraude, belastingontduiking en schendingen van de mensenrechten.

De gezondheid van Pinochet ging de laatste jaren achteruit. Door een aantal beroertes lijdt hij aan een lichte vorm van dementie. Ook heeft hij een pacemaker, diabetes en artritis. Door zijn slechte gezondheid wist hij tot dusverre te ontsnappen aan veroordelingen wegens mensenrechtenschendingen, omdat rechters hem niet in staat achtten terecht te staan. Vorige week nam Pinochet in een verklaring de politieke verantwoordelijkheid op zich voor zijn daden.