CARACAS - De linkse populist Hugo Chávez is zondag voor de derde keer tot president van Venezuela gekozen. Na het tellen van bijna 80 procent van de stemmen had Chávez de steun van ruim 61 procent van het electoraat.

Bekijk video

Zijn belangrijkste uitdager, de sociaaldemocraat Manuel Rosales, stond op bijna 39 procent. Rosales erkende zijn nederlaag en riep zijn aanhangers op de zege van Chávez te respecteren.

In een door de radiozender RNV uitgezonden toespraak repte de 52-jarige Chávez van een "overwinning van de liefde, de vrede en het volk". "Dit is een grote overwinning voor de revolutie", schreeuwde de linkse leider vanaf het balkon van het presidentsgebouw Miraflores in de hoofdstad Caracas tegen duizenden aanhangers in de stromende regen.

Hij beloofde door te gaan op zijn ingeslagen weg waarbij olie-inkomsten worden gebruikt voor allerlei sociale en medische voorzieningen in het land.

Duivel

Als vanouds haalde de in zijn kenmerkende rode overhemd geklede Chávez uit naar zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush. "Dit is weer een nederlaag voor de duivel die de wereld wil domineren." Chávez vroeg Jezus Christus om goddelijke begeleiding tijdens zijn komende regeerperiode.

Verkiezingen

Zowel Chávez als Rosales toonde zich tevreden over het verloop van de verkiezingen. Er deden zich nauwelijks incidenten voor. De oppositieleider constateerde wel dat zich enkele problemen hadden voorgedaan bij het geautomatiseerd verwerken van de stemmen in gebieden waar hij veel aanhang heeft. Verder zei Rosales dat hij de strijd voor "het volk, de democratie en de vrijheid in de straat zal voortzetten".

In 1998 won Chávez voor de eerste maal de presidentsverkiezingen in Venezuela. Hij werd in 2000 herkozen en heeft door zijn zege van zondag een mandaat gekregen om tot 2013 te regeren. In de aanloop naar de verkiezingen zei Chávez dat hij in zijn nieuwe termijn de grondwet wil aanpassen. Die veranderingen moeten het hem mogelijk maken om voor onbepaalde tijd als staatshoofd aan te blijven.

In de campagne waarschuwde Rosales dat Chávez uit is op de alleenheerschappij in Venezuela en in navolging van de Cubaanse leider Fidel Castro een presidentschap voor het leven nastreeft.

Armen

Chávez heeft zijn herverkiezing voor een groot deel te danken aan de steun van de armen. Als de vijfde olie-exporteur ter wereld plukt het Zuid-Amerikaanse land de vruchten van de hoge brandstofprijzen.

Onder Chávez is de Venezolaanse oliemaatschappij Pdvsa genationaliseerd en heeft het staatshoofd in de afgelopen jaren inkomsten uit de olie gebruikt voor onder meer subsidies op voedsel, alfabetiseringsprogramma's en projecten voor de volksgezondheid.