BELGRADO - De extreem nationalistische Servische politicus Vojislav Seselj heeft na ruim drie weken hongerstaking zondag zijn politiek testament gepubliceerd.

De 52-jarige beklaagde voor het Joegoslavië Tribunaal stelt daarin nooit af te willen zien van de vorming van een 'Groot-Servië' en nooit te zullen aanvaarden dat Kosovo zich van Servië afscheidt.

Seselj is partijleider van de door hem begin jaren negentig gestichte Servische Radicale Partij (SRS). De SRS publiceerde zondag in Belgrado Seseljs politieke ideeën.

Opzweper

Seselj was destijds bij het uiteenvallen van Joegoslavië een van de grofst gebekte opzwepers tot etnische haat tegen niet-Servische Joegoslaven. Hij werd in 2003 door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Seselj kwam onmiddellijk vrijwillig naar Den Haag om het door hem gehate anti-Servische tribunaal de les te lezen. Tot zijn teleurstelling begon zijn proces pas afgelopen week en mocht hij daar niet zichzelf verdedigen. Hij ging 10 november in hongerstaking en zijn toestand is zorgelijk. Het proces is stilgelegd.