SANTIAGO - Oud-dictator Augusto Pinochet (91) van Chili heeft zondag een hartaanval gekregen. Zijn toestand is "ernstig, maar stabiel", aldus een bron in het militair hospitaal van Santiago, waar de oud-juntaleider is opgenomen.

Pinochets zoon zei later tegen journalisten dat de artsen een bypassoperatie hebben uitgevoerd "om hem praktisch uit de dood terug te halen". Hij omschreef de toestand van zijn vader als "zeer ernstig".

Pinochet pleegde in 1973, mede op instigatie van de VS, een staatsgreep tegen de democratisch gekozen socialistische president Salvador Allende, die het opnam voor de armen in het Zuid-Amerikaanse land en zijn bodemschatten ten goede wilde laten komen aan het eigen volk en niet aan buitenlandse concerns.

Ballingschap

Tijdens het bloedige militaire bewind van Pinochet werden zo'n 3000 Chilenen gedood of 'verdwenen'. Zo'n 28.000 Chilenen werden gemarteld door leger, politie of geheime diensten. Duizenden Chileense democraten gingen in ballingschap.

Ondanks protesten van mensenrechtenorganisaties bleven bepaalde rechtse kringen in West-Europa Pinochet steunen tijdens zeventien jaar van bloedige militaire dictatuur.

Huisarrest

Pinochet is nooit veroordeeld voor zijn misdaden. Wel staat hij momenteel onder huisarrest in verband met lopende onderzoeken wegens moord, marteling en ontvoering. Eerdere rechtszaken waren op verzoek van de verdediging stopgezet omdat Pinochet te ziek zou zijn om terecht te staan.