TOKIO - Noord-Korea heeft Rusland de exclusieve rechten aangeboden voor het ontginnen van zijn uraniummijnen in ruil voor openlijke steun in het zogenoemde zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Dat heeft de Japanse krant Tokyo Shimbun zondag bericht.

Volgens de krant, die zich baseert op Russische bronnen, voeren Moskou en Pyongyang al sinds 2002 overleg over een geheim Russisch voorstel. Dit plan beoogt de export van uranium naar Rusland om het daar te verrijken.

Daarna zou het als kernbrandstof moeten worden doorverkocht aan China en Vietnam. Volgens het blad zou dit voor beide landen een zeer winstgevende handel zijn.

Steun

Pyongyang zou positief staan tegenover het plan, maar heeft volgens de krant daaraan de voorwaarde verbonden dat het in ruil daarvoor de steun krijgt van Moskou.

Tokyo Shimbun wijst erop dat Rusland al een belangrijke exporteur is van olie en gas. Volgens de krant wil Moskou ook een grote rol krijgen als exporteur van kernbrandstof.

Resolutie

De Verenigde Staten, Japan, China en Zuid-Korea zijn ook betrokken bij het zeslandenoverleg. Ze proberen Noord-Korea over te halen te stoppen met het maken van kernwapens.

Noord-Korea heeft in oktober een kernproef uitgevoerd. Hierna namen de Verenigde Naties een resolutie aan die de handel met Pyongyang in gevaarlijke wapens verbiedt.