WASHINGTON - De Amerikaanse ex-minister van Defensie, Donald Rumsfeld, pleitte vorige maand, twee dagen voor zijn aftreden, nog voor een wijziging van het Amerikaanse beleid in Irak.

In een geheim memo aan het Witte Huis stelde hij dat het gevoerde beleid niet werkte. Dat blijkt uit de memo waarop The New York Times de hand wist te leggen.

Troepenvermindering

"Volgens mij is het tijd voor een belangrijke aanpassing. Het is duidelijk dat wat het Amerikaanse leger nu doet in Irak niet werkt", aldus Rumsfeld in de notitie. Hij stelde onder meer troepenvermindering voor.

De memo was geschreven op 6 november, de dag voordat de Democraten in het Congres de meerderheid wonnen bij tussentijdse verkiezingen en twee dagen voordat Rumsfeld geheel onverwacht zijn aftreden aankondigde. Rumsfeld gold als de architect van het Amerikaanse Irak-beleid.

Kosten

De oorlog in Irak heeft de Verenigde Staten sinds maart 2003 al meer dan 350 miljard dollar gekost. Dat heeft het Franse persbureau AFP becijferd op basis van gegevens van het Amerikaans Congres.

Het Congres heeft voor 2007 een budget van 70 miljard dollar goedgekeurd voor de strijd tegen het internationaal terrorisme, waarvan 50 miljard bestemd is voor de oorlog in Irak.

Volgens een Democratische senator heeft het ministerie van Defensie daarnaast een verzoek ingediend voor nog eens 127 miljard dollar voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hiermee zou het totaal bedrag dat Washington kwijt is aan de oorlog tegen het terrorisme boven de 500 miljard dollar uitkomen.