AMSTERDAM - Basisscholen verdrinken in de regels. De inspanningen van minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) om de bureaucratie terug te dringen, hebben weinig opgeleverd. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag na eigen onderzoek.

Bijna 60 procent van ruim tweehonderd schooldirecteuren verklaart dat de regeldruk de afgelopen jaren is toegenomen. Volgens 15 procent is de bureaucratie minder geworden. De directeuren noemen afspraken over brandveiligheid en arbeidsomstandigheden als voorbeelden van vervelende regels. Deze zouden te gedetailleerd zijn vastgelegd.

Fusies in het onderwijs, stelt de krant, hebben grotere scholen en nieuw management gebracht. Ook moeten schoolleiders hun lesplannen, uitgaven en resultaten aan nieuwe instanties verantwoorden.

Het ministerie van Onderwijs wil de regelgeving voor scholen terugdringen. Vorig jaar liet het ministerie weten de regeldruk tot 2007 met 29 procent te willen verminderen. In 2010 moet het aantal regels zijn afgenomen met 40 procent.

In een reactie stelt de minister dat ze doorgaat met het schrappen van regels. Volgend jaar wil ze een 'bureaucratiemeter' invoeren zodat scholen kunnen worden vergeleken.