HAVANA - De Cubaanse leider Fidel Castro was vrijdag ook niet aanwezig bij het galafeest ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Zijn 75-jarige broer Raul Castro, die de presidentiële taken tijdelijk heeft overgenomen, nam de honneurs waar.

Het gala in het Karl Marx-theater in Havana was de afsluiting van een aantal festiviteiten die deze week werden gehouden ter gelegenheid van het jubileum. Hierbij was de Cubaanse leider ook niet aanwezig.

Onder de tweeduizend gasten die voor het gala waren uitgenodigd, was de Franse acteur Gerard Depardieu. De Fransman is de lievelingsacteur van Castro en een persoonlijke vriend. Ook de de Nicaraguaanse president Daniel Ortega was van de partij.

Operatie

Castro is eigenlijk op 13 augustus jarig. Omdat hij toen herstellende was van een zware buikoperatie ging het feest niet door, maar werd het verschoven naar deze week. Hoewel de Cubaanse autoriteiten zeggen dat Castro aan de beterende hand is, was hij blijkbaar niet sterk genoeg om op zijn verjaarspartij aanwezig te zijn. Volgens sommige Amerikaanse media lijdt hij waarschijnlijk aan kanker.

Castro verscheen op 26 juli voor het laatst in het openbaar. Op 28 oktober was hij voor het laatst kort op de Cubaanse televisie te zien. Gekleed in een trainingspak zei de socialistische voorman toen dat zijn herstel voorspoedig verliep.

Vice-president Carlos Lage zei tijdens zijn toespraak dat Cuba ook in de toekomst communistisch blijft met een eenpartijstelsel.

"Als Fidel niet meer onder ons is, zullen zijn werk, zijn ideeën en voorbeeld bij ons blijven". Maar volgens Lage is het zover nog lang niet en knapt Castro op. "Fidel is herstellende en zal ons blijven leiden. We vragen hem om dat nog een paar jaar te doen", aldus Lage.