ZUTPHEN - Het openbaar ministerie in Zutphen gaat drie winkeliers uit Wapenveld vervolgen wegens discriminatie van asielzoekers. Na een diefstal hingen zij afgelopen zomer bordjes op met de mededeling dat er maar één asielzoeker per keer naar binnen mocht.

Daarmee wilden de winkeliers, eigenaren van een slijterij en een electronicawinkel, winkeldiefstal voorkomen. De bordjes werden later op aandringen van politie en justitie verwijderd. In Wapenveld is sinds maart een asielzoekerscentrum (AZC) met 570 bewoners gevestigd. Burgemeester W. Hoornstra van de gemeente Heerde, waar Wapenveld onder valt, zei de bordjes hoogst verwerpelijk te vinden. Ook voor de komst van het AZC kwam winkeldiefstal al voor.

De drie winkeliers moeten zich op 20 februari voor de kantonrechter in Apeldoorn verantwoorden.

De eigenaresse van de plaatselijke slijterij is niet geschrokken van het besluit van het OM. "We wachten de zaak geduldig af. Ik ben mij van geen kwaad bewust", zegt R. Herfkens. "Het bordje was bedoeld om de gemeente wakker te schudden dat er meer veiligheid op straat moest komen. Na de commotie is dat gebeurd. Dus ons doel is bereikt."